BENDER GESTALT Görsel Motor Algılama Testi
Testin Kısa Tanıtımı: Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak’alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).
Ölçek Türü: Performans testidir. Grup olarak uygulamaya müsaittir.
Kimlere Uygulanabilir: 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanabilir.
Uygulanışı: A, giriş deseni olarak kullanılır. Sonra 1-8’e kadar olan desenler peşpeşe verilir. Testi alan kişinin, üzerine desenleri çizebileceği kâğıtlar düz, beyaz ve çizgisiz olmalıdır. Bir kâğıt yeterlidir. Fakat daha düşük zekâ düzeyine sahip veya duyusal yönden huzursuz kişiler için birden fazlası gerekebilir.
Materyal: 9 kart, 1 ya da 2 boş kâğıt, kurşun kalem ve silgi.
BENTON Görsel Bellek Testi
Testin Tanıtımı: Görsel - mekansal belleğin ölçülmek istendiği durumlarda kullanılabilir. Benton (1974) tarafından deliştirilen testin orijinali; Şekillerin farklı sürelerde sunumunu, Şeklin bakarak çizilmesini, Çizimin gecikmeli olarak akıldan yapılmasını veya Başka şekiller arasından tanınmasını içermektedir.Benton Görsel Bellek Testi, şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte; bunun da ötesinde, görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir. Test ülkemizde, farklı gelişim özelliklerinden gelen sağlıklı bireyleri ve çeşitli klinik örneklemleri içeren araştırmalarda kullanılmıştır.
Testin Türü: Performans testidir. Bireysel olarak uygulanır.
Uygulanacak Yaş Grubu: 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilir. Uygulama süresi 5 dakikadır.
Uygulama Şekli: Testin 2 formu bulunmaktadır: Çizimli (desen) Benton, bu formun C, D ve E formları vardır . Göstermeli (seçme ) Benton, bu formun F ve G formları vardır.
Uygulayıcının Niteliği ve Eğitimi: Bu testi uygulayabilecek kişilerin üniversitelerin psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları olması gerekmektedir. Testi uygulayabilmek bir eğitim sürecini gerektirmezken yorumlayabilmek için eğitim almış olması gerekmektedir.
BURDON Dikkat Testi
Bu test çocuğun, dikkat gücünü ölçer. Çocuklara bir sayfa üzerine gelişigüzel dizilmiş harfler verilir. Bu harfler belli ve düzenli aralıklarla dizilmiştir. Her sayfada (30) satır vardır. Sayfadaki her harfin sayısı bilinir. Örnek olarak hazırlanan arka sayfadaki testte 31 tane (a), 29 tane (g), 31 tane (b) ve 29 tane (d) harfi bulunmaktadır.
Burdon testi “10-20” yaşlarındakilere uygulanır .
Sayfanın önceden ayarlanmış bir süresi de vardır.
Her bölüm için ortaokula “3” lisede “2” dakika süre verilir.
NEDEN VE NE ZAMAN KULLANILMALI?
Öğrencinin dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılır.Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa yada dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir.
KİMLERE, NASIL UYGULANIR?
Burdon Dikkat Testi 10 ile 20 yaş arasındaki tüm bireylere uygulanabilir.Uygulama sırasında öğrencilerin testi yapmaya istekli olmaları ve motivasyon sağlayabilmeleri çok önemlidir, isteksiz yapıldığında dikkat güçleri de doğal olarak azalacaktır. Her bölüm için İlköğretimin ikinci kademesinde (3) Lisede (2) dakika süre verilir. Öğrencilere bir sayfa üzerine gelişi güzel dizilmiş harfler verilir. Bu harfler belli ve düzenli aralıklarla dizilmiştir. Her satırda (407) harf bulunur. Her sayfada da (20) satır vardır. Bu yapraktaki her harfin sayısı bilinir. Deneme için hazırlanan yaprakta 150 tane (a), 75 tane (g) 50 tane (b) ve 25 tane (d) harfi vardır.Öğrencilere şu şekilde yönerge verilir: “Önünüzdeki sayfada bulunan bütün a, b, d ve g harflerinin altlarını kurşun kaleminizle çizeceksiniz. Bir satırı gözden geçirirken önce yalnız bir harfi işaretleyemeyeceksiniz. Satırdaki tüm a, b, d, g lerin altını çizeceksiniz.’’
Öğrencilerin ne yapacaklarını çok iyi kavramaları gerekir,anlamalarını kolaylaştırmak için tahtaya yazılmış iki satır harf üzerinde birlikte deneme yapılabilir.
NASIL DEĞERLENDİRİLİR VE YORUMLANIR?
Öğrencilerin testleri bireysel olarak değerlendirilerek, yorumlanır. Bir çocuğun deneme kağıdında, ilk satırlarda hata çok az iken sayfanın ortasından sonra hata aşağıya indikçe artmaktadır. Bunun için bu çocuğun “Dikkati çabuk bozuluyor, uzun süre dikkatini bir yerde, bir çalışmada tutamıyor” denilir. Bir başka çocuğun deneme kağıdında ise ilk iki satırda hata çok iken gittikçe azalmış ve aşağılara doğru çok, iyileşmiştir. Bu çocuk için de “Çalışmaya ilk başlamada uyum güçlüğü gösteriyor, fakat bir süre sonra çalışmaya uyarak çok verimli yola girebiliyor. İlk anlarda yardım edilmelidir” denilir.
Bir deneğin kağıdındaki çizgiler genellikle çok az ise bunun için de “Dikkati zayıftır, bir yerde dikkatini toplayamamaktadır…”denilir.
Öğrencilerin öğrenmedeki başarılarının artması için dikkatlerini toplamaları gereklidir.Öğrencilerin dikkat güçleri ölçüldüğünde dikkat toplamada güçlük çeken öğrenciler için dikkat toplama çalışmaları yapılarak öğrenmenin verimi arttırılabilir.
D2 Dikkat Testi
Test, seçici dikkati belirlemek için geliştirilmiştir.
Psikomotor hız, -Doğru ve yanlış işaretlemeler -Gösterilen performansın kalitesi bu testte değerlendirilmektedir.
9- 60 yaş arasına uygulanır. Bireysel ve grup olarak uygulanabilecek tek form vardır. En fazla 8 dakika içerisinde test sonlanmalıdır. Deneğin her satırı 20 sn içerisinde tamamlaması beklenir. Test 14 satır, her satırda 47 karakter ve toplam 658 itemi içerir. “d” ve “p” harflerinin 3 farklı işaretli biçimi yer almaktadır. Bunlar harflerin üstünde, altında, üstünde ve altında olmak üzere yer alır.